Welke baan past bij mij?

Veel mensen denken van jongs af aan al na over hun toekomstige beroep. Ga je werken bij de brandweer, word je piloot of ben je straks creatief in de weer als bloemist? 'Welke baan past bij mij?' is dus geen onbekende vraag. Maar eh, die is makkelijker gesteld dan beantwoord. Dus hoe doe je dat nou precies, een passende baan vinden? YoungCapital helpt je op weg met een stappenplan.

Een passende baan vinden in 5 stappen

Om de vraag ‘Welke baan past bij mij?’ goed te kunnen beantwoorden, moet je eerst een aantal dingen weten en doen. Wat dan precies? Volg dit stappenplan, dan heb je een no time antwoord op de vraag: ‘Wat is een leuke baan voor mij?’.

Stap 1. Zelfreflectie

Neem de tijd om te begrijpen wat je echt zoekt in een baan. Denk na over je interesses, vaardigheden, waarden en passies. Wat motiveert je? Wat zijn je sterke punten? Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Met ons kernkwadranten artikel leer je jezelf door en door kennen, van je valkuilen tot je unieke kwaliteiten. Zo beantwoord je in no time de vraag: ‘Welke baan past bij mijn persoonlijkheid?’.

Stap 2. Stel doelen

Tijd om je stip op de horizon te bepalen. Dat mag je uiteindelijk dream job zijn, maar hoeft natuurlijk niet als je dat nog niet weet. Stel in ieder geval kleine, behapbare doelen voor op de korte en lange termijn (de SMART-methode kan hierbij helpen). Misschien wil je tijdens een tussenjaar als winkelmedewerker aan de slag om ondertussen te ontdekken wat jouw ultieme droombaan is. Of ben jij een echte jobhopper die pas door verschillende banen te proberen erachter komt wat je écht wilt doen? De keuze is aan jou.

Stap 3. Doe onderzoek

Om de vraag ‘Welke baan past bij mij?’ te beantwoorden, moet je natuurlijk wel eerst weten welke banen er allemaal zijn. Check daarom verschillende jobboards, websites (hint: YoungCapital) en branches die matchen met jouw interesses en skills. Ook handig: vaak helpen gepersonaliseerde advertenties op Google, LinkedIn en Instagram jou ook te ontdekken wat je leuk vindt. Als laatste kun je ook een beroepskeuzetest invullen.

Stap 4. Blijf netwerken

Connect met mensen in jouw scene. Stuur bijvoorbeeld een berichtje naar een oud-klasgenoot die nu bij een tof bedrijf werkt, of speur LinkedIn af naar interessante connecties. Daarnaast is het handig om bedrijven te volgen die je aanspreken, zoals je favoriete kledingwinkel of online shop. Wie weet komt daar binnenkort een wel een leuke job vrij.

Stap 5. Ga solliciteren

Solliciteer op vacatures die passen bij je skills en interesses. Want het echte antwoord op de vraag ‘Welke baan past bij mij? vind je op de werkvloer. Stel je voor dat het je altijd al leuk leek om je eigen restaurant te hebben. Waarom begin je dan niet als horecamedewerker? Zo klim je op de carrièreladder of ontdek je juist dat deze job toch helemaal niet jouw ding is.

Welk beroep past niet bij mij?

De vraag ‘Welke baan past bij mij?’ is logisch, maar de vraag ‘Welk beroep past niet bij mij?’ is net zo belangrijk. Hier zijn drie situaties waarin een job misschien niet de juiste match voor je is:

1. Van je hobby je werk maken

Van je hobby je werk maken is a dream come true. Toch kiezen veel mensen ervoor om hun hobby te laten. Wanneer je hobby je werk wordt, kan het namelijk zijn dat de druk om prestaties te leveren en deadlines te halen je plezier wegneemt. Daarbij lenen niet alle hobby's zich even goed voor een stabiel inkomen.

Maar helaas, er is soms gewoon geen werk in te vinden, er is te veel concurrentie of je verdient er simpelweg niet genoeg mee. Denk aan mensen die dromen van een carrière als schrijver of fotograaf: slechts weinigen kunnen ervan leven. Natuurlijk is er niets mis mee om een hobby te hebben waar je geen of weinig geld mee verdient, maar blijf ook realistisch over je carrièrekeuzes.

2. Je mist skills

Soms heb je een droomberoep in gedachten waarvoor er wel werkgelegenheid is, maar waarvoor je niet over de benodigde competenties beschikt. Bijvoorbeeld: je wilt dolgraag piloot worden, maar je mist de juiste skills om dit beroep te kunnen uitoefenen. Gelukkig zijn er vaak genoeg jobs te vinden die beter aansluiten bij je persoonlijkheid en waarvoor je al over de benodigde vaardigheden in de pocket hebt. Ook kun je soms een traineeship volgen, waarbij je de ins en outs van een job leert door een combinatie van leren en werken.

3. Mismatches

Het kan best dat je in een job terechtkomt zonder echt na te denken of het wel bij je past. Je hebt bijvoorbeeld de juiste vaardigheden en er is werk beschikbaar, maar na een aantal dagen of weken kom je er al achter dat deze job toch niet zo goed bij je past als je dacht. Wees in deze situatie eerlijk tegen jezelf en stop op tijd. Zo voorkom je dat je nog lang en ongelukkig op dezelfde plek blijft zitten.

Key takeaways

  • Om een passende baan te vinden, is het belangrijk om op jezelf te reflecteren, doelen te stellen en onderzoek te doen naar banen die bij je passen, bijvoorbeeld met een beroepskeuzetest.
  • Het is ook slim om je af te vragen welke beroepen niet bij je passen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Welke baan past bij mij?

  • Oei, da’s een lastige vraag. Gelukkig helpt YoungCapital je graag om een passende baan te vinden. In dit artikel vind je een stappenplan dat je daar bij kan helpen.

  • Ik weet niet welke baan bij mij past, wat nu?

  • Je kunt genoeg doen om te achterhalen welke job er het beste bij je past. Doe bijvoorbeeld een beroepskeuzetest of speur door verschillende jobboards en ontdek nieuwe en interessante banen.